Showing posts with label GEO IMP QUE 7TH. Show all posts

Important Questions for Class 7 Social Science with Answers

Class 7 Geography Chapter 9 Life in the Deserts Important Questions and Answers

 

Very Short Answer Type Question

1: Where are depression formed?
Answer: Depression are formed when wind blow away the sands.

2: Laddakh is also known as kahpachau (T/F)
Answer: True

3: Name the two major hot desert in Africa.
Answer: Kalahari and Sahara

4: The famous Atacama desert is in Africa (T/F)
Answer: False

5: Ganga glaciers are found in Laddakh. (T/F)
Answer: True

6: How many countries touches the Sahara desert?
Answer: Eleven

7. How many countries are touched by the Sahara desert? Name them.
Answer: The Sahara desert touches eleven countries—Algeria, Chad, Egypt, Libya, Mali, Mauritania, Morocco, Niger, Sudan, Tunisia and Western Sahara.

8. What are the two characteristic features of a desert?  [V. Imp.]
Answer:  The climate of a desert is either very hot and dry or very cold and dry.
The vegetation is sparse.

9. Mention the day and night temperatures of the Sahara desert.
Answer: The day temperature—It may soar as high as 50°C.
The night temperature—Nearing zero degrees

10. What vegetation is found in the Sahara desert?
Answer: Vegetation in the Sahara desert is comprised of cactus, date, palms and acacia.
Green islands with date palms can be seen near the oases.

11. Name the two nomadic tribes living in the Sahara desert.
Answer: The Bedouins and Tuaregs.

12. Name the animals reared by the Bedouins and Tuaregs.
Answer: Goats, Sheep, Camels and horses.

13. What do these animals provide them?
Answer: These animals provide them with milk and hides.

14. Name the countries associated with the discovery of oil
Answer: Algeria, Libya and Egypt.

15. Ladakh is made up of two words. Mention these words with their meaning.
Answer: The two words with which Ladakh is made up of are La meaning mountain pass and Dak meaning country.

16. Where is Ladakh located?
Answer: Ladakh is located in the Great Himalayas, on the eastern side of Jammu and Kashmir.

17. Name an important river that flows through Ladakh.
Answer: Indus.

18. Why is there little rainfall in the Ladakh desert?  [Imp.]
Answer: It is because the Ladakh desert lies in the rain shadow of the Himalayas.

19. Name the birds which are common in the Ladakh desert.
Answer: Robias, redstarts, Tibetan snow cock, raven and hoopoe.

20. What is the use of the hair of the sheep and goat in the cold desert of Ladak?
Answer: The hair of the sheep and goat is used to make woollens.

21. Why do people hunt Chiru or the Tibetan antelope?
Answer: People hunt the Chiru or the Tibetan antelope for its wool known as Shahtoosh

22. Name some famous monasteries of Ladakh
Answer: Hemis, Thiksey, Shey and Lamayuru.

23. Which National Highway connects Leh to Kashmir valley and through which pass?
Answer: The National Highway A connects Leh to Kashmir valley through the Zojila pass.

24. Name the four passes which Manali-Leh highway crosses.
Answer: Rohtang La, Lungalacha La, Baralacha La and Tanglang La.

Short Answer Type Questions

1: Define desert.

Answer: It is an arid region characterized by extremely high or low temperatures and has less vegetation.

2: Where are the hot desert found?

Answer: The hot desert are found mainly on the western margins of the continent between latitudes 15 to 30 degree both north and south of the equator.

3: Name the countries which touch the Sahara desert.

Answer: Countries are- Algeria, Chad, Egypt, Libya, Mali, Mauritania, Morocco, Niger, Sudan, Tunisia and Western Sahara.

4: Describe the type of animals and plants found in hot Sahara desert region.

Answer: Vegetation in Sahara desert includes cactus, date, palms and acacia. In some place there are oasis, green islands with date palms surrounding them. Camels, hyenas, jackal, foxes, scorpions, Snakes and lizards are the prominent species.

5: What is desertification?

Answer: Every year about 1, 22,000 sq.kms of agricultural land is made worthless. This process is called desertification.

6: What is the location of Laddakh desert?

Answer: Ladakh is cold desert lying in the great Himalayas on the eastern side of Jammu and Kashmir. The Karakoram Range in the north and the Zaskar Mountain in the south enclose it.

7: Describe the climatic condition of the Laddakh desert?

Answer: Due to high altitude the climate is extremely cold and dry. The day temperature in summer is just above zero degree and night temperature well below – 30 degree.

8: What mainly attracts tourist to Laddakh?

Answer: Meadows and glacier mainly attracts tourist to Laddakh.

9: What type of vegetation of cold desert Laddakh found?

Answer: In Laddakh, due to high aridity the vegetation is sparse. There are scanty patches of grasses and shrubs for animals to graze. Grove of willows and poplars are seen in the valleys.

10: Name the famous monasteries of Laddakh.

Answer: The famous monasteries of the Laddakh are Hemis, Thiksey, Shey and Lamayuru.

11. Describe the Climate of the Sahara desert. [V. Imp.]

Answer: The Sahara desert experience scorching hot and parch dry climate. The rainy season occurs for the short time. The sky is cloudless and clear. Days are extremely hot. The temperatures during the day may rise as high as 50°C. The nights may be freezing cold with temperatures nearing zero degrees.

12. Describe the flora and fauna found in the Sahara desert.

Answer: Flora. The Sahara desert has vegetation such as cactus, date palms and acacia. In same places there are oases where one can see green islands with date palms. Fauna. The animals found in the Sahara desert are camels, hyenas, jackals, foxes, scorpions, several varieties of snakes and lizards.

Long Answer Type Questions

1. Mention the summer and winter activities of the people of the Ladakh desert. [V. Imp.]

Answer: In the summer season the people of the Ladakh desert are busy in cultivation work. They grow crops such as barley, potatoes, peas, beans and turnip. The climate during winters is very harsh and people keep themselves engaged in festivities and ceremonies. The women manage the house and fields with great efficiency. They also manage small business and shops.

2: Name the hot desert of the world.

Answer: In Africa-there are two desert areas; the Sahara and the Kalahari Desert In Asia- the hot desert includes the whole of Arabian Peninsula, southern Israel, Jordan, Syria, southern parts of Iraq and Iran. The desert area extends up to Thar Desert of India and Pakistan North America- it includes Lower California the Arizona and Naveda states of USA. South America- here Atacama Desert stretches in a narrow belt fringing the Andes mountain.

3. Describe the flora and fauna found in the Ladakh desert.    [V. Imp.]

Answer: Flora—Vegetation is scanty in the Ladakh desert. There are scanty patches of grasses and shrubs. Groves of willows and poplars are seen in the valleys. During the summers, fruit trees such as apples, apricots and walnuts grow.

Fauna. Several species of birds are found in the Ladakh desert. Robins, redstarts, Tibetan snowcock, raven and hoopoe are common. The animals found in this region are wild goats, wild sheep, yak and special kinds of dogs.

4. Describe the people of the Sahara desert Also write about their activities.  [V. Imp.]

Answer: The Sahara desert experiences harsh climate. Despite that various groups of people such as the Bedouins and Juaregs live here. These are nomadic tribes who pursue different activities. They rear animals such as goats, sheep, camels and horses. They get jnilk and hides from these animals. They prepare leather from hides. This leather is used in making belts, slippers, water bottles. They use the hair of these animals in making mats, carpets, clothes and blankets. The people of the Sahara desert wear heavy robes to protect themselves from the dust storms and hot winds.

The oasis in the Sahara desert and the Nile valley in Egypt support settled population. Since water is available, people grow date palms. They also grow rice, wheat, barley and beans.

The Sahara is undergoing change with fast speed. Tuaregs, the nomadic tribe, are now acting as guides to foreign tourists. More and more nomadic herdsmen are migrating to cities in search of jobs in oil and gas operations.

Class 7 Geography Chapter 8 Human Environment Interactions: The Tropical and the Subtropical Region Important Questions and Answers

 

Very Short Answer Type Question

1. What type of vegetation grows in the Amazon forest?
Answer: Only shade tolerant vegetation grow here.

2. Name the animals Found in the Amazon forest.
Answer: Monkeys, sloth and ant-eating tapirs.

3. What do men and women of the rainforest do?
Answer: Men hunt and fish along the rivers and women take care of the crops.

4. What do the people of the rainforest grow?
Answer: They grow tapioca, pineapple and sweet potato.

5. Name the cash crops that people of the rainforest grow.
Answer: Coffee, maize and cocoa.

6. What is the population density of West Bengal and Bihar? .
Answer: The populations density of west Bengal is 904 and that of Bihar is 880.

7. What is susu? What does its presence indicate?
Answer: In the fresh water of River Ganga and River Brahmaputra, a variety of dolphin is found which is locally known as susu. Its presence indicates the health of the river.

8. How and why are terraces built? [V. Imp.]
Answer: Tarraces are built on steep slopes to create flat surfaces on which crops are grown.

9. By what names is the river Brahmaputra known in different places.
Answer: Meghna, Padma, Dehang, Debang, Yamuna, etc.

10. What leads to the pollution of the rivers?  [V. Imp.]
Answer: The wastewater from these towns and industries is discharged into the rivers. This leads to the pollution of the rivers.

11. Name the river on which Taj Mahal is situated?
Answer: River Yamuna.

12. Name the cash crops grown in the Ganga-Brahmaputra Basin.
Answer: Sugarcane and jute.

Short Answer Type Questions

1: The sunlight does not reach the ground in rainforest. Why?

Answer: The forest is in fact so thick that dense roof created by leaves and branches does not allow the sunlight to reach the ground.

2: What is Maloca?

Answer: The large apartment like houses called Maloca with a steepy slanting roof.

3: Name the region in which Ganga Brahmaputra basin is located?

Answer: The Ganga Brahmaputra basin lies in the sub tropical region that is situated between 10 degree north to 30 degree north latitudes.

4: What are the main features of Ganga Brahmaputra basin?

Answer: The plain of the Ganga and the Brahmaputra, the mountains of the foot hills of Himalaya and the sunder bans delta are the main features of this basin.

5: Name the tropical deciduous trees grow in the Ganga and Brahmaputra.

Answer: In the Ganga and Brahmaputra plain tropical deciduous trees grow along with teak, Sal and peepal.

6: What are bromeliads?

Answer: Bromeliads is a rain forest plant. Bromeliads is special plant that store water in their leaves. Animal like frogs uses these pockets of water for laying their eggs.

7: Name some important cities located on the river Ganga?

Answer: Some important cities located on the river Ganga are-Allahabad, Kanpur, Varanasi, Lucknow, Patna and Kolkata.

8. Write a short note on the climate of the Amazon Basin.

Answer: The climate of the Amazon Basin is characterised by hot and wet climate throughout the year. Both day and nights and almost equally hot and humid. It rains almost everyday. The day temperatures are high with very high humidity. At night the temperature goes down but the humidity remains high.

9. What do you know about the location of the Ganga-Brahmaputra Basin? Mention the climate of this Basin.

Answer: The Ganga-Brahmaputra Basin lies in the sub-tropical region that is situated between 10°N to 30°N latitudes. The tributaries of river Ganga such as the Ghaghra, the son, the Chambal, the Gandak, the Kosi and the tributaries of Brahmaputra drain it.

The area of the Ganga-Brahmaputra Basin is dominated by monsoon climate. The monsoon brings rains from mid-June to mid-September. The summers are hot and the winters are cool.

10. The Ganga-Brahmaputra Basin has varied topography. How does it affect the distribution of population there?  [V. Imp.]

Answer: The basin area has varied topography. As a result, the distribution of population is not even everywhere in the area. The mountain areas with steep slopes have inhospitable terrain. Therefore less number of people live in the mountain area of the Ganga-Brahmaputra basin. The plain area provides the most suitable land for human habitation. Therefore, the density of population of the plains is very high.

Long Answer Type Questions

1. What is the main activity of the people of the Ganga-Brahmaputra Basin? Give an account of it.

Answer: The main activity of the people of the Ganga-Brahmaputra Basin is agriculture. Paddy is the main crop here. Other crops grown here are wheat, maize, sorgham gram and millets. Cash crops like sugarcane and jute are also grown. Banana plantations are seen in some areas in the plain. In the West Bengal and Assam tea is grown in plantations. Silk is produced through the cultivation of silk worms in parts of Bihar and Assam. In the mountains and hills, where the slopes are gentle crops are grown on terraces.

2. How can you say that the life of the people of the Amazon basin is changing?[Imp.]

Answer: Time is moving ahead very fast. This has resulted in the change of the life style of the people everywhere. The life of the people of the Amazon basin is also changing, though not at fast speed. In the old days it was difficult to reach the heart of the forest. In 1970 the Trans Amazon highway made all parts of the rain forest accessible. Aircrafts and helicopters are also used for reaching various places. The indigenous populations was pushed out from the area and forced to settle in new areas.

3. What do you know about the wildlife of the Ganga-Brahmaputra basin?     [V. Imp.]

Answer: The Ganga-Brahmaputra Basin is rich in wildlife. A variety of animals are found here. Elephants, tigers, deer and monkeys are common. The one-horned rhinoceros is found in the Brahmaputra plain. In the delta region, Bengal tiger, crocodiles and alligator are found. Aquatic life abounds in the fresh river waters, the lakes and the Bay of Bengal Sea. Popular varieties to fish such as catla, rohu and hilsa can be found here.

4. How is tourism an important activity in the Ganga-Brahmaputra basin?

Answer: The Ganga-Brahmaputra plain has several big towns and cities, such as Allahabad, Kanpur, Varanasi, Lucknow, Patna and Kolkata. All these places are important from tourism point of view. Taj Mahal on the bank of river yamuna in Agra is a famous tourist place. Allahabad is situated on the confluence of the river Ganga and Yamuna. Several people visit this place everyday to have a holy dip in it. Buddhist stupas in Uttar Pradesh and Bihar, Lucknow with its Imambara, Assam with Kaziranga and Manas with wildlife sanctuaries are some other places in the basin where people from different parts of the country and abroad go with great enthusiasm.

5: What is slash and burn practice?

Answer: Slash and burn is a way of cultivating land where farmers clear a piece of land by slashing or cutting down trees and bushes. These are then burnt which releases the nutrients into the soil. Now crops are grown in the cleared field for o few years. After repeatedly using the patch of land, the soil looses its nutrients. So it is abandoned then they clear another plot of land to plant. In the mean time young trees grow in the old field. In this way soil fertility is restored.

6. How is the rainforest of the Amazon basin rich in fauna?

Answer: The rainforest of the Amazon basin is very rich in fauna. A variety of birds such as toucans, humming birds, bird of paradise with their brilliantly coloured. Plumage and oversized bills for eating are found here.

These birds also make loud sounds in the forests. Animals like monkeys, sloth and ant-eating tapirs are found here. Various species of reptiles and snakes also thrive in these jungles. A number of crocodiles, snakes and pythons are also found here. Anaconda and boa constrictor are some of the species. The basin is also the home to thousands of species of insects. Several species of fishes including the flesh-eating Piranha fish is also found in the river.

7. What do you know about the people of the rainforest?   [V- Imp.]

Answer: The people of the Amazon basin practise slash and bum agriculture. They grow most of their food in small areas after clearing some trees in the forest. Men hunt and fish along the rivers and women take care of the crops. They mainly grow tapioca, pineapple and sweet potato. As hunting and fishing are uncertain it is the women who support the family. They feed them the vegetables that they grow. Their staple food is manioc, also known as cassava that grows under the ground like potato. They also eat queen ants and egg sacs. Cash crops like coffee, maize and cocoa are also grown.

People get wood for their houses from the rainforests. They build thatched houses shaped like beehives. There are also malocas there which are large apartment ­like houses with a steeply slanting roof.

The Amazon basin is developing day by day. In 1970 the trans Amazon highway made all parts of the rainforest accessible. With the change of time the people’s life style is also changing gradually.

Class 7 Geography Chapter 7 Human Environment: Settlement, Transport, and Communication Important Questions and Answers

 

Very Short Answer Type Question

1: Where is the railway network well developed?
Answer: The railway network is well developed in the plain areas.

2: Which type of transport is used for short distance?
Answer: Roads are used for short distance.

3. Why did settlements grow near the river valleys? [V. Imp.]
Answer: Settlements grew near the river valleys because plenty of water was available there and land was fertile.

4. What are called temporary settlements? [Imp.]
Answer: Settlements which are occupied for a short time are called temporary settlements.

5. What do people living in temporary settlements practise?
Answer: They practise hunting, gathering, shifting cultivation and transhumance.

6. Why do people who rear animals move from place to place?
Answer: They move from place to place in search of new pastures according to changes in seasons.

7. Differentiate a compact settlement from a scattered settlement.
Answer: A compact settlement is a closely built area of dwellings wherever flat land is available. In a scattered settlement dwellings are spaced over an extensive area.

8. Where are scattered settlements found? [V. Imp.]
Answer: Scattered settlements are found in hilly tracts, thick forests and regions of extreme climate.

9. Name the materials used in building houses in rural areas?
Answer: Stones, mud, clay, straw, etc

10. Name some animals used for carrying goods in India ,
Answer: Donkeys, mules, bullocks and camels,

11. Where do you find a dense network of roads?
Answer: In plains

12. What have replaced the steam engine? [Imp.]
Answer: Diesel and electric engines have replaced the steam engines.

12. Name any two important ports of the world.
Answer: Singapore and Rio de Janerio.

13. When are helicopters proved to be very useful?
Answer: Helicopters are proved to be very useful in the time of calamities for rescuing people and distributing food, water, clothes and medicines,

14. How have satellites proved themselves helpful?        [V. Imp.]
Answer: Satellites have helped in oil exploration, survey of forest, underground water, mineral wealth, weather forecast and disaster warning,

15. Why is air travel very expensive?
Answer: Air travel is very expensive due to high cost of fuel.

Short Answer Type Questions

1: Human settlements become larger. How?

Answer: With the development of trade, commerce and manufacturing, human settlement becomes larger.

2: What is difference between permanent and temporary settlement?

Answer: Settlement which is occupied for a short time is called temporary settlement. Settlements where the people build homes to live in are called permanent settlement

3: Suggest some natural condition for selection of an ideal site.

Answer: The natural condition for an ideal site are:

  1. Favourable climate
  2. Availability of water
  3. Suitable land
  4. Fertile soil

4: Distinguish between compact and scattered settlement.

Answer: A compact settlement is closely built area of dwelling, where flat land is available. In scattered settlement dwelling are spaced over an extensive area. This type of settlement is mostly found in hilly tracts, thick forest and region of extreme climate.

5: Which type of house is very common in areas of hot climate?

Answer: Thick mud walled house with thatched roof are very common in areas of hot climate. Local materials like stones, mud, clay, straw are used to construct houses.

6: In which type of activities does urban people engaged?

Answer: In urban areas the people are engaged in manufacturing, trading and services.

7: What is means of transport?

Answer: The vehicles that carry goods from one place to another are called means of transport.

8: Name the highest roadways in the world?

Answer: Manali leh highway in the Himalayan Mountain is one of the highest roadways in the world.

9: What is the benefit of railways?

Answer: The railway carries heavy goods and people over long distance quickly and cheaply.

10: What is the use of water ways?

Answer: Waterways are the cheapest for carrying heavy and bulky goods over long distance.

11: Name the important inland water ways?

Answer: The important inland waterways are the Ganga-Brahmaputra river system, the great lakes in North America and the river Nile in Africa.

12: How oceanic route is important?

Answer: Sea routes and oceanic routes are mostly used for transporting merchandise and goods from one country to another. These routes are connected with ports.

13: Name the some of the important ports of the world.

Answer: Some important ports of the world are Singapore and Mumbai in Asia, New York, los angles in North America, Durban and Cape Town in Africa, Sydney in Australia.

14: How air ways is important to us?

Answer: It is the only mode of transport to reach the most remote and distant areas especially where there are no roads and railways. Helicopter is extremely useful in most inaccessible areas.

Long Answer Type Questions

1: Today’s world is shrinking. How?

Answer: With the every passing day the world is shrinking, and the globalisation process is taking place. Advancement in communication, transportation, and communication technology has played a major role in making a world a smaller place. Computer networking and fax machine allow world business to conduct negotiations within a second. Travelling abroad which once required days at sea, now only takes hours in the air. With the right equipment, people can talk to friends and family from the other side of the world. Technology advancement seems to make the world a smaller place to live hence we can assume that world is shrinking.

2. What do you mean by a site? Mention the natural conditions for selection of an ideal site?  [V. Imp.]

Answer: The place where a building or a settlement develops is called its site. The natural conditions of an ideal site are:

  • Favourable climate
  • Availability of water
  • Suitable land
  • Fertile soil.

3. Write down the features of houses built in rural areas.

Answer: The houses built in rural areas suit to the environment. In regions of heavy rainfall, people build houses with slanting roofs. Places where water accumulates in the rainy season the houses are constructed on a raised platforms or slits,

4. How did people in the early days travel long distances? What changes came with the passage of time?  [V. Imp.]

Answer: In the early days people have no means of transport. Whenever they had to go somewhere they walked on foot. They used animals to carry their goods. It took a great deal to time. The invention of the wheel proved to be a boon for the people. It made transport easier. By and by different means of transport such as railways, airways etc. developed. Aeroplanes have made travel faster. Now, we can cover a long distance within hours.

5. Write a short note on airways.

Answer: Airways is the fastest mode of transport today. It is very expensive due to high cost of fuels. It is the only mode of transport to reach the most remote and distant areas especially where there are no roads and railways. Helicopters are useful in most inaccessible areas and in time of calamities of rescuing people and distributing essential. Some important airports are Delhi, Mumbai, New York, London, Paris, Frankfurt and Cairo.

6. How has Internet made our lives more comfortable?   [V. Imp.]

Answer: Internet is the latest development in the field of information technology. It not only provides us with worldwide information and interaction but has also made our lives very comfortable. In this age of internet we can reserve tickets for railways, airways and even cinemas and hotels silting at home. We can chat with our friends and relatives living far off places.

7. How settlements become a necessity? What are its different types? [V. Imp.]

Answer: Settlements are places where people build their homes to live in. Early human beings did not need to develop settlements because they lived on trees and in caves. When they started to grow crops, it became essential to have a permanent home. Thus, settlements began to grow near the river valleys as water was available and land was fertile. By and by settlements became larger because trade, commerce and manufacturing developed.
Settlements can be permanent or temporary.

Temporary Settlement. Settlements which are occupied for a short time Eire called temporary settlements. The people living in deep forests, hot and cold deserts and mountains often dwell in such settlements. These people are engaged in hunting, gathering, shifting cultivation and transhumance.

Permanent Settlement. Under permanent settlements people build homes to live in.

8. Give a detailed description of waterways.

Answer: Waterways are the cheapest mode of transport. They carry heavy and bulky goods over long distances. They are mainly of two types—inland waterways and sea routes.

  • Inland Waterways. Navigable rivers and lakes are used as inland waterways. Some important inland waterways are the Ganga-Brahmaputra river system, the Great Lakes in North America and the river Nile in Africa.
  • Sea routes. Sea routes and oceanic routes are mostly used for transporting merchandise and goods from one country to another. These routes are connected with the ports. Some important ports are Singapore, Mumbai, Rio de Janerio, Sydney etc.

9. What are the major means of transport? Explain each of them [Imp.]
Answer: There are four major means of transport:

  1. Roadways
  2. Railways
  3. Waterways
  4. Airways

Roadways: Roads the most commonly used means of transport. Roads are of two types—metalled roads also known as pucca roads and unmetalled roads also known as Kutcha roads. The plains have a dense network of roads. Roads built underground are called subways or underpaths. Flyovers are built over raised structures.

Railways: The railways carry people and bulky goods. They cover long distances quickly and cheaply. The railway network is well developed over the plain areas. With the development of advanced technological skills we have now railway lines laid in difficult mountain terrains also. The Indian railway network is well developed and the largest in Asia.

Waterways: Waterways are the cheapest means of transport. They carry heavy and bulky goods over long distances. They are of two types—inland waterways and sea routes. Navigable rivers and lakes are used as inland waterways— for example, Ganga-Brahmaputra river system. Sea routes and oceanic routes are mostly used for transporting merchandise and goods from one country to another.

Airways: Airways are the most expensive means of transport. It is the only mode of transport to reach the most remote and distant areas especially where there are no roads and railways. Helicopters are useful in most inaccessible areas and in times of calamities.